טרפנים הם קבוצה של אלפי חומרים טבעיים שקיימים בצמחים אשר תורמים בין היתר לטעם והריח שלהם, ולכן משמשים גם כחומרי טעם וריח בתעשיות המזון, הקוסמטיקה, והטואלטיקה. כמו צמחים אחרים, גם קנאביס מכיל מגוון טרפנים אותם הוא מייצר בטריכומות שלו. זנים שונים של קנאביס מכילים טרפנים מסוגים שונים, וההבדלים האלו אחראים להבדלים בין הטעם והריח של זנים שונים של קנאביס.

טרפנים נפוצים בקנאביס

למעלה מ-200 טרפנים שונים זוהו עד היום בצמח הקנאביס, כאשר זנים שונים של הצמח מכילים כאמור טרפנים שונים בריכוזים שונים. עם זאת, ישנם כמה טרפנים עיקריים שיותר נפוצים בקנאביס מאשר טרפנים אחרים:

מירצין – הטרפן הנפוץ ביותר בקנאביס, שלעיתים מהווה מעל 50% מסך הטרפנים בו. למירצין יש ריח אדמתי וצמחי שמזכיר ריח של תלתן או כשות, והוא נפוץ במיוחד בזני קנאביס אינדיקה.

פיינין – טרפן שקרוי על שם עץ האורן (Pine) שמכיל ריכוז גבוה שלו, ונותן לו את ריח האורנים המוכר שלו.

לימונין – טרפן שקרוי על שם פרי הלימון שמכיל ריכוז גבוה שלו, וקיים בריכוז גבוה גם בפירות הדר חמוצים אחרים.

קריופילין – טרפן שקיים בין היתר בפלפל שחור ומעניק לקנאביס ריח חריף שמכונה לעיתים 'דיזל' על שם הדמיון שלו לריח של דלק.

לינאלול – טרפן שקיים בעיקר בלוונדר ופרחים אחרים, פעל ריח פרחוני מתוק. לינאלול הוא חומר הריח הנפוץ בעולם, ולפי הערכות בין 60% ל-90% ממוצרי הטואלטיקה, ניקוי, והיגיינה מכילים תוספת מלאכותית של לינאלול בתור חומר ריח.

השפעה רפואית של טרפנים ואפקט הפמליה

לטרפנים שונים ישנן השפעות רפואיות ידועות שונות אשר תורמות ככל הנראה להשפעות הרפואיות של קנאביס. כך לדוגמא הטרפנים מירצין, פיינין, וקריופילין הם נוגדי דלקות, לטרפן לימונין יש השפעה אנטיבקטריאלית, ולטרפן לינאלול יש השפעה מרגיעה.

אך התרומה העיקרית של הטרפנים להשפעות הקנאביס אינה נובעת מההשפעות שיש להם בפני עצמם, אלא מכך שכאשר הם נצרכים ביחד עם הקנבינואידים בצמח הם מגבירים משמעותית את ההשפעה שלהם, בתופעה שמכונה 'אפקט הפמליה'. מחקרים הראו כי השילוב של קנבינואידים עם טרפנים מסוימים המצויים בקנאביס גורם להם להפעיל את הקולטנים הקנבינואידים בעוצמה גבוהה יותר, וכך למעשה מחזק את ההשפעה שלהם.

ריח הקנאביס לא נקבע על ידי טרפנים בלבד

במשך שנים רבות היה נהוג לחשוב כי טרפנים הם החומרים העיקריים בצמח הקנאביס שאחראים על הריח שלו, אך מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מטילים ספק בהנחה הזאת, ומזהים חומרים נוספים שככל הנראה תורמים משמעותית גם הם לטעם וריח של קנאביס. המחקר הראשון בנושא פורסם בשנת 2021 וזיהה קבוצת חומרים בשם תרכובות גופרית נדיפות פרנילציות (VSCs) כאחראים לחלק ניכר מספקטרום הריחות של זני קנאביס שונים, ומחקר המשך שפורסם ב-2023 סיפק הוכחות נוספות להשערה הזו.

הוסיפו תגובה