רשימת רופאים מוסמכים לנפק מרשמי קנאביס רפואי
רשימת רופאי קנאביס המעודכנת ביותר: כל הרופאים שהוכרו באופן רשמי על ידי משרד הבריאות כמורשים לנפק מרשמי קנאביס רפואי למטופלים ברישיון.
רופאי קנאביס נוספים יצורפו בקרוב לרשימה.
שימו לב: הרופאים ברשימה רשאים לנפק מרשמי קנאביס בו במקום, ולא רק להעביר "המלצה" למשרד הבריאות.
עם זאת, הליך זה מתאפשר רק במסגרת הרפואה הציבורית.
לעומת זאת, כאשר מדובר ברפואה פרטית, הרופאים רשאים לשלוח המלצה למשרד הבריאות, ליחידה לקנאביס רפואי (יק"ר), על מנת שהיא תאשר את הבקשה. תהליך זה ארוך יותר משמעותית.
ניתן לסנן את הרשימה לפי התמחות, או לבחור את קופת החולים הרלוונטית.
ניתן גם לאתר במפה את רופאי הקנאביס הקרובים למקום מגוריכם.
בסך הכל נכון לאפריל 2020 יש בישראל כ-65 אלף מטופלי קנאביס רפואי. שיעור מטופלי הקנאביס בישראל עומד על כ-0.5% מהאוכלוסיה, כלומר 1 מכל 200 תושבים מחזיק ברישיון קנאביס רפואי.
צריכה של כל חומר שהוא בצורת עישון פוגעת במידה מסוימת בריאות. צריכה באמצעות אידוי היא הרבה פחות מזיקה לריאות, ויעילה לא פחות. עם זאת, נכון להיום לא הוכח קשר בין עישון קנאביס לסרטן ריאות או למחלות הריאה הנפוצות הנגרמות מעישון טבק.
בניגוד לתרופות ממשפחת האופיואידים והבנזודיאזפינים עבורן הוא לרוב מהווה תחליף, קנאביס אינו ממכר פיזית. אפשרי לפתח תלות פסיכולוגית בקנאביס, וההערכה המקובלת היא שזו מתרחשת אצל כ-10% מהצרכנים, אך היא נחשבת לקלה יחסית לתרופות וסמים אחרים.
רשימת רופאי הקנאביס החדשה של ישראל, הרופאים שהוסמכו לתפקיד לאחר שהשלימו קורס של משרד הבריאות, נחשפה לראשונה במגזין קנאביס.
לרשימת הרופאים המלאה יש ללחוץ כאן.
לכל הפרטים בנושא לחצו: קנאביס רפואי.
הרופאים ברשימה רשאים לנפק בעצמם, ללא התערבות משרד הבריאות, בעזרת תוכנת מחשב ייעודית, את רישיון השימוש בקנאביס וכן מרשמים חודשיים לרכישת הקנאביס בבתי מרקחת.
עם זאת, אפשרות זו של ניפוק הרישיון והמרשים בתוך דקות בעצמם, ניתנת להם רק דרך שירותי הרפואיה הציבורית. במידה ומדובר בהליך המתבצע במסגרת הרפואה הפרטית, עליהם לשלוח למשרד הבריאות דרך התוכנה במחשב את המלצתם לטיפול בקנאביס, שם שוקלת היחידה לקנאביס רפואי (יק”ר) האם לאשר או לא.
עלות הביקור אצל רופא ברפואה הציבורית נקבעה בועדה בכנסת על סך 278 ש”ח לביקור הראשון להנפקת הרישיון, ולאחר מכן ללא עלות נוספת כאשר מדובר בחידוש רישיון למשל. עם זאת מרבית הרופאים מספקים את הטיפול הזה ברפואה הפרטית בלבד שם נעים המחירים בין 800 ש”ח ועד 1,500 ש”ח ויותר.
משרד הבריאות פירסם רשימת “התוויות” (נוהל 106) ובה פירוט מדוייק עבור אילו מחלות ניתן לקבל רישיון קנאביס רפואי בישראל. ראשית יש לבדוק האם המחלה, התסמונת או הבעיה ממנה אתם סובלים, נמצאת אכן באותה רשימת התוויות.
אלו המחלות שאושרו עד כה לקבלת קנאביס רפואי:
– סרטן
– קרוהן
– קוליטיס
– כאב
– איידס (HIV)
– טרשת נפוצה
– פרקינסון
– תסמונת טורט
– אפילפסיה
– חולים סופניים
– פוסט טראומה (PTSD)
אך שימו לב: לא כל מי שחולה בכל אחת מהמחלות יהיה זכאי בהכרח לקבלת רישיון קנאביס רפואי. ישנם תנאים ספציפיים לכל מחלה, וכן בדגש על שימוש קודם בתרופות מרשם שונות וטיפולים קונבנציונאליים אחרים כתנאי לקבלת הרישיון. הקנאביס נחשב עדיין בהגדרת “טיפול קו אחרון” – כלומר רק לאחר מיצוי הטיפול הרגיל.
רופאים שהוסמכו לכך ע"י משרד הבריאות ומופיעים ברשימת רופאי הקנאביס יכולים לנפק בעצמם את רישיון הקנאביס, לצד שורת מרשמים חודשיים, בו במקום. מרגע שהרופא מנפיק את הרישיון יכול המטופל לרכוש את הקנאביס הרפואי בעזרת המרשם באחד מבתי המרקחת המורשים.
במקרה שמדובר ברופא פרטי, על הרופא למלא טופס המלצה על טיפול באתר היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות). ליק"ר עשוי לקחת עד מספר שבועות לאשר את הבקשה.
נכון להיום לא ידוע בוודאות האם צריכת קנאביס בהריון מסכנת את העובר, ולכן מומלץ להימנע מצריכת קנאביס בהריון או בהנקה.
באופן רשמי אין מגבלת גיל על השימוש הרפואי בקנאביס, אך נדיר מאוד שילדים מקבלים מרשם לזנים שמכילים THC. רוב מרשמי הקנאביס הרפואי שניתנים לילדים הם לשמן CBD, עבור התוויה של אפילפסיה או אוטיזם חמור שמתבטא בהתפרצויות אלימות ופגיעה עצמית.
קנאביס רפואי ניתן לילדים רק כמוצא אחרון, שכן השפעותיו על המוח המתפתח אינן ברורות לחלוטין עדיין. חשוב להדגיש כי ישנם מחקרים שמצאו כי צריכה קבועה של קנאביס עם THC בגיל צעיר עשויה לפגוע בהתפתחות התקינה של המוח – אבל כרגע אין שום מחקרים שמצביעים על סכנה כזאת כאשר מדובר בקנאביס שאינו מכיל THC.
באופן פורמלי, חל איסור על המטופל לנהוג בכל תקופת הטיפול בקנאביס רפואי. בפועל, רישיון הנהיגה אינו נשלל מהמטופלים, ולרוב אין אכיפה של הנושא. במקרים מסוימים, מטופלים שמקבלים מעל 50 גרם בחודש עשויים להישלח למבחן כשירות נהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד), והוא שיקבע אם לשלול את רישיון הנהיגה שלהם או להותירו.